Joseph Bruyns

Afscheid van Jos Bruyns

Het was begin jaren 90, tijdens de Eerste Intifada in de bezette Palestijnse gebieden, dat ik Jos en Anita voor het eerst ontmoette. Ze kwamen er ons team in Gaza versterken. Jos was verantwoordelijk voor het ondersteunen van de gebrekkig functionerende labo’s her en der verspreid in de Gaza-strook.

Ik herinner me nog steeds zeer duidelijk hoe aanstekelijk het enthousiasme, de humor en de menselijke kwaliteiten van Jos waren voor de Palestijnse labo-technici en voor de leden van ons team. Jos en Anita waren in Gaza niet aan hun proefstuk toe.

Voor ze vertrokken met AZG hadden ze al dertig jaar ervaring in Congo opgedaan waar Jos zich toelegde het opsporen van de slaapziekte en lepra, op vaccinaties en labo werk. Anita was er verpleegster en verantwoordelijke in een ziekenhuis. Met AZG vertrokken ze vervolgens op missie naar Ethiopië, Honduras, Guinee, Palestina, Indonesië, Armenië, Rusland, Thailand, voormalig Joegoslavië, Kosovo en Albanië. Steeds met de zo type rende samenhorigheid en complementariteit tussen Jos en Anita.

Toen Jos en Anita beslisten om geen terreinmissies meer te doen bleek dit echter niet het einde van hun inzet voor AZG. Integendeel!

Vele jaren lang gaven ze samen voordrachten in België. Duizenden kinderen, studenten, senioren en anderen lieten zich graag inspireren door hun getuigenissen over het werk op het terrein. Velen werden geraakt en gemotiveerd. Sommigen om voor AZG te werken, anderen om ons actief te steunen. Jos was altijd op de hoogte van onze activiteiten en kwam regelmatig naar het kantoor op zoek naar nog meer updates.

Jos, je bent nu vertrokken op je laatste missie. Je laat thuis en hier bij AZG een grote leegte achter. Maar ook een enorm gevoel van dankbaarheid, respect en bewondering. Voor je inzet op het terrein én
voor het doorgeven van je humanitaire en mense lijke gedrevenheid aan de volgende generaties.
Dit is van onschatbare waarde voor elke maatschappij!

Bedankt Jos!

Anita, veel sterkte en een dikke knuffel van ons allen.

Peter Casaer

By: Göran Svedin